Vremea si vremurile nu schimba faptul ca ai nevoie de asigurari!

Pentru unii dintre noi, vacanta de vara e deja un gand indepartat si, probabil, la fel este si grija de a incheia o asigurare de calatorie. Necesitatea altor tipuri de asigurari incepe sa se simta mai mult in aceasta perioada. Traficul din marile orase a redevenit chinuitor si accidentele sunt, din nou, la ordinea zilei. Chiar in cursul zilei de ieri, 6 septembrie, a avut loc un accident grav pe centura Capitalei, dupa ce un microbuz s-a ciocnit de un tir. Vremea rea care va veni cu siguranta, odata cu toamna, ne va reaminti si de necesitatea unei asigurari de locuinta, in conditiile in care exista in Romania judete, precum Botosani, in care 98% din case sunt neasigurate.

In acest context, Campania Nationala “ASIGURA-TE!”, Etapa a III-a, continua, iar Ghidul Asiguratului a fost si zilele acestea distribuit in marile intersectii din principalele orase ale Romaniei. Cum v-am obisnuit deja din luna iunie, in weekend ne gasiti in galeriile comerciale, insotindu-va la cumparaturi cu un plus de informatii despre asigurari.

Campania Nationala “ASIGURA-TE!” urmareste cresterea gradului de informare a romanilor cu privire la cele mai importante asigurari si, implicit, sublinierea necesitatii incheierii unor astfel de polite pentru protectia impotriva accidentelor neprevazute. Soferii trebuie sa aiba in vedere asigurarile RCA si CASCO, iar celor care calatoresc in strainatate li se recomanda o asigurare de calatorie. In absenta proprietarilor, bunurile din locuinte pot fi protejate financiar impotriva furturilor printr-o polita facultativa de locuinta, iar asigurarile de viata si de sanatate vizeaza protectia individuala.

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).