VIATA

Protejează-ţi viaţa!

Desi crezi ca nu ți se poate întâmpla tocmai ție, un accident nefericit în urma caruia ai putea sa îți pierzi temporar sau defi nitiv capacitatea de munca sau chiar viața, reprezinta un risc pentru familia ta sau pentru cei pe care îi ai în grija. Astfel, încheierea unei asigurari de viața este o protecție pentru tine si cei dragi. Mai mult, ea poate fi si un instrument de economisire pentru a-ți îndeplini un vis, pentru educația copiilor tai sau chiar pentru o batrânețe linistita. Asigurarile de viața sunt produse fi nanciare complexe ce trebuie sa îți fi e explicate de un consultant specializat. Pe scurt, ele pot avea o componenta de protecție (asigurarile de viața clasice) si pot facilita economisirea (asigurarile de viața cu acumulare de capital).

Riscurile ce pot fi acoperite de o asigurare de viața:

  • Pierderea temporara a capacitații de munca – poti fi scutit de plata primelor de asigurare în aceasta perioada
  • Decesul persoanei asigurate
  • Invaliditate permanenta – vei benefi cia de suma asigurata pentru acest risc
  • Riscuri suplimentare, în asa fel încât sa îți construiesti polița potrivita nevoilor tale
  • Supraviețuire – daca la sfârsitul contractului esti în viata, tu sau cei desemnati de tine veti primi suma asigurata

Încheie o asigurare de viaţă!

Asigurările de viață tradiționale au mai multe forme:

  • asigurari de protecție
  • planuri de economisire
  • planuri cu o componenta de pensie
  • planuri financiare pentru copii
  • asigurări suplimentare de sănătate și accident

Asigurarile de viața cu componenta investiționala – combina protecția cu o parte de investiții. Astfel, dupa reținerea unei sume destinate protecției, banii pe care îi platesti sunt investiți întrunul sau mai multe fonduri de investiții, cu grade de risc diferite (scazut, mediu sau ridicat), potrivit opțiunii tale. Riscul investițional îți apartine.

Cât te costă o asigurare de viaţă?

Tu stabilesti pretul, în functie de veniturile anuale si de nevoile tale. Pentru stabilirea primei pot fi luati în calcul factori precum: veniturile si cheltuielile, obiectivele pe termen mediu, ordinea prioritatilor acestora, starea de sanatate si vârsta ta.

Pentru aceeasi suma asigurata, costul încheierii unei asigurari de viața este mult mai mic atunci când esti tânar si creste pe masura ce înaintezi în vârsta.

Afl ă totul despre asigurările de viaţă! www.asigurariledeviata.ro

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).