SANATATE

Asigurarea de sanatate

Cheltuielile efectuate în caz de îmbolnavire, accident de orice fel sau în eventualitatea unei operații îți pot destabiliza serios bugetul. Odata ce ai o asigurare privata de sanatate, nu mai trebuie sa scoți bani din buzunar pentru serviciile medicale contractate. Produsele de asigurare facultativa de sanatate acopera în mod uzual:

  • Intervenții chirurgicale
  • Investigații medicale
  • Spitalizare
  • Consultații

Serviciile se deconteaza integral sau cu anumite deduceri de catre clinicile si spitalele private cu care colaboreaza asiguratorul. Asigurarile private de sanatate pot avea limite de despagubire maxime pe un an de asigurare sau pe tipurile de servicii acoperite, dar exista si produse cu acoperire nelimitata.

Avantaj pentru companii. Daca oferi angajaților tai aceasta asigurare si o platesti ca persoana juridica, prima de asigurare este deductibila, prin lege, în limita a 250 euro/an/angajat.

Cât costă o asigurare privată de sănătate?

În functie de pachetul ales (acoperiri, complexitate), preturile se situeaza în medie între 25 si 400 lei pe luna, cele mai sofi sticate pachete oferind chiar acoperire pentru interventii în strainatate, asigurare stoma tologica sau acces la a doua opinie în sistem sau în afara lui.

 

 

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).