Remi VRIGNAUD, Presedinte, UNSAR

Nu putem decat sa ne bucuram ca o campanie de educare si informare cum este “ASIGURA-TE!” a ajuns la cea de-a treia editie. Este un semn clar ca, in Romania, nevoia de informare in domeniul asigurarilor este constientizata si sunt canalizate eforturi in aceasta directie. Educarea populatiei in spiritul protectiei prin asigurare, informarea corecta si completa privind produsele oferite de companii, precum si drepturile consumatorilor de asigurari, reprezinta preocupari constante in activitatea UNSAR. Ne exprimam speranta ca cititorii brosurii aflate la baza acestei campanii vor gasi in cuprinsul lucrarii informatii utile si necesare in demersul lor de familiarizare cu limbajul acestei industrii si conceptele de asigurare.

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).