RCA

Asigurarea RCA este obligatorie prin lege!

RCA este o asigurare prin care cei prejudiciați primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau pentru decesul ori vatamarile corporale suferite în urma unui accident auto care a fost produs din vina conducatorului asigurat. Cu alte cuvinte, daca esti gasit vinovat pentru producerea unui accident auto, RCA-ul tau va plati pentru vatamarile corporale sau decesul celui pe care l-ai accidentat, pentru orice tip de pagube materiale pe care le-ai provocat (ex: ai avariat un gard, un stâlp, un vehicul), pentru pagubele rezultate din lipsa de folosința a celuilalt vehicul avariat sau cheltuielile de judecata platite de cel nevinovat (numai în cazul unui proces).

Cât te costă o poliţă RCA?

Pretul unei polite RCA difera în functie de compania de asigurari, care utilizeaza anumite criterii pentru a stabili tarifele. Limitele de despagubire pe eveniment sunt de 1.000.000 EUR (pagubele materiale) si 5.000.000 EUR (vatamari corporale si deces).

Daca nu ai RCA, vei fi penalizat cu amenda între 1.000 si 2.000 lei, reținerea certifi catului de înmatriculare si a placuțelor de înmatriculare. În plus, daca vei fi gasit vinovat de producerea unui accident, vei plati toate despagubirile din buzunarul tau!

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).