Mini-vacanta de 15 august incepe cu accidente in lant pe Autostrada Soarelui. Ati luat asigurarile in bagaje?

Sapte autoturisme au fost implicate, in aceasta dimineata, in doua accidente in lant produse pe Autostrada Soarelui, pe sensul Bucuresti-Constanta, o persoana fiind ranita usor. Cauzele au fost traficul intens de pe autostrada si nerespectarea regulilor de circulatie. Accidentele rutiere reprezinta un pericol real pe sosele, iar toti soferii trebuie sa aiba in vedere incheierea asigurarii obligatorii RCA, care acopera daunele provocate altora, dar si a unei asigurari CASCO, care acopera daunele produse masinii personale.

In 2012, in Romania s-au produs 9.355 accidente de circulatie. De asemenea, conform datelor furnizate de Directia Rutiera a IGPR, 5.566 de soferi au fost sanctionati in trafic de Politia Rutiera, in 2012, pentru ca nu detineau o polita RCA. In primele cinci luni din 2013, 2.370 de soferi au fost depistati conducand un autovehicul neasigurat, iar in peste 450 dintre accidentele de circulatie care au avut loc in perioada ianuarie-mai 2013, cel putin una dintre masinile implicate nu avea asigurare.

Campania Nationala “ASIGURA-TE!” urmareste cresterea gradului de informare a romanilor cu privire la cele mai importante asigurari si, implicit, sublinierea necesitatii incheierii unor astfel de polite pentru protectia impotriva accidentelor neprevazute. Soferii trebuie sa aiba in vedere asigurarile RCA si CASCO, iar celor care calatoresc in strainatate li se recomanda incheierea unei asigurari de calatorie. In absenta proprietarilor, bunurile din locuinte pot fi protejate financiar impotriva furturilor printr-o polita facultativa de locuinta, iar asigurarile de viata si de sanatate vizeaza protectia individuala.

De la calatorii prin tara la… calatorii in timp

Toti cei care doresc sa-si testeze cunostintele de asigurari pot participa la sondajul desfasurat pe platforma online asigura-te.org. Pe baza raspunsurilor, Masina Timpului AsiguraTE3-000 ii va trimite intr-o calatorie in timp, asociindu-i cu unul din cele 7 personaje istorice. Participantii pot castiga unul din cele 7 premii constand in 1 tricou personalizat si 1 pachet de ingrijire Dr. Organic cu miere de manuka oferit de PLAFAR, Partener al Campaniei.

Click aici pentru a accesa sondajul!

Sustineti demersul Campaniei Nationale “ASIGURA-TE!” printr-un simplu share pe Facebook.

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).