Explozie intr-un bloc din Capitala: 3 femei ranite, alte 8 apartamente afectate

O explozie a avut loc joi, 15 august, in jurul orei 15:30, in apartamentul unui bloc din Capitala, trei femei fiind ranite in urma incidentului, a anuntat Daniel VASILE, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti, citat de Mediafax.

Explozia s-a produs intr-un apartament de la ultimul nivel al unui bloc cu patru etaje, situat pe strada Hrisovului, in cartierul Damaroaia din Capitala, fiind urmata de un incendiu, care a fost stins pana la venirea pompierilor la fata locului, a precizat Daniel VASILE. In urma exploziei, alte opt apartamente de la acelasi etaj au fost afectate.

Trei femei au fost ranite in urma deflagratiei, dintre acestea una avand arsuri pe brate, o alta, plagi produse, cel mai probabil, de cioburi, si o a treia fiind gasita in stare de inconstienta.

Din primele investigatii rezulta ca explozia s-ar fi produs de la o butelie, conform declaratiilor purtatorului de cuvant al ISU Bucuresti, care a precizat insa ca sunt luate in calcul si alte posibile cauze.

Asigurarea facultativa protejeaza locuinta in caz de incendiu si explozie

Pentru a-si proteja financiar locuinta si bunurile in cazul riscurilor de incendiu si explozie, romanii trebuie sa aiba in vedere incheierea unei asigurari facultative a locuintei care sa acopere aceste riscuri.

Pentru o polita facultativa a locuintei, prima anuala se calculeaza ca 0,1-0,25% din valoarea locuintei si a bunurilor asigurate. De exemplu, pentru o casa asigurata la valoarea de 60.000 EUR, proprietarul plateste circa 60 EUR pe an. Aceasta suma reprezinta mai putin de 1% din venitul anual mediu al unei gospodarii (sau aproximativ 10% din veniturile lunare ale unei familii)*.

Consumatorii pot afla mai multe informatii despre asigurarile de locuinta, atat obligatorii, cat si facultative, din “Ghidul Asiguratului”, brosura distribuita gratuit in cadrul etapei a III-a a Campaniei Nationale “ASIGURA-TE!”.

*conform datelor publicate de INS, in trimestrul I 2013, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie au fost de 2.521 lei

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).