De ce sa te asiguri?

 

  • Pentru a fi protejat!

 

Asigurarea reprezinta o modalitate prin care te protejezi impotriva anumitor riscuri la care esti expus pe parcursul vietii. In schimbul unei sume de bani pe care o platesti unei companii de asigurari (numita prima), aceasta se angajeaza sa te despagubeasca in cazul in care se produc riscurile prevazute in polita ta.

 

  • Pentru ca esti obligat prin lege!

 

In Romania exista in prezent doua tipuri de asigurari obligatorii: polita RCA pentru masina, respectiv asigurarea pentru locuinta.

Unde poti incheia o asigurare?

La orice companie, broker de asigurare sau intermediar autorizat.

Cateva sfaturi?

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important este produsul pe care il cumperi, nu cat platesti!

Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu mare atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).