Cum ii pot ajuta asigurarile de calatorie pe turistii romani care si-au programat vacante in Egipt?

Ca urmare a tensiunilor din Egipt, turistii care au programate sejururi in acesta tara vor putea sa isi recupereze banii de la agentiile de turism sau sa opteze pentru un alt pachet de calatorie, informeaza Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). De asemenea, cei care se afla deja in Egipt pot utiliza si ei politele de calatorie in anumite circumstante.

Conform reprezentantilor companiilor de asigurari, urmarile manifestarilor de tulburari civile sunt acoperite prin polita travel doar in situatia in care acestea au izbucnit in perioada cat turistul se afla deja in strainatate. Situatia din Egipt este cunoscuta in intreaga lume si exista avertizari din partea MAE de a nu calatori in zonele de conflict. In cazul in care asiguratul stie de aceasta revolta si, totusi, pleaca in tara respectiva, nu este acoperit prin polita de calatorie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recomandat cetatenilor romani care au programate sejururi in statiunile de la Marea Rosie sa le reprogrameze. De asemenea, cei aflati in statiunile Hurghada si Sharm el Sheikh sunt indemnati sa nu paraseasca zona hotelurilor si sa renunte la excursiile ce presupun deplasarea in afara lor. Siturile arheologice si muzeele sunt inchise pe o perioada nedeterminata.

Totodata, MAE face un apel si la operatorii romani din turism sa manifeste maximum de profesionalism si sa nu riste viata cetatenilor romani in baza asigurarilor primite de la operatorii egipteni privind siguranta statiunilor locale.

“Agentiile de turism membre au luat deja masurile impuse de noua situatie si au anulat rezervarile care erau facute pentru perioada urmatoare. Totodata, ne alaturam si noi avertizarilor MAE si recomandam ca turistii sa nu calatoreasca in zonele pentru care sunt emise alerte de calatorie, iar daca totusi o fac trebuie sa stie ca o fac pe proprie raspundere”, a declarat Lucia MORARIU, Presedinte ANAT.

Incepand cu data de 14 august 2013, autoritatile egiptene au anuntat ca s-a instituit starea de urgenta, ca urmare a violentelor din aceasta tara.

Exista, de asemenea, situatia in care cei aflati deja acolo sa nu se mai poata intoarce in tara la data stabilita. In aceste cazuri acoperirea difera de la o companie la alta.

Reprezentanti ai companiilor de asigurari subiliniaza ca intoarcerea cu intarziere in Romania din cauza tulburarilor civile nu face obiectul acoperirii unei polite travel. De regula, daca zborurile au fost anulate, pe acest capitol intervine ori raspunderea operatorului de transport, ori se implica deja guvernul tarii respective.

De asemenea, in momentul in care isi achizitioneaza un sejur in strainatate, clientii mai au posibilitatea sa isi incheie si o asigurare de tip storno, care acopera anularea deplasarii din mai multe motive (deces sau imbolnavire a asiguratului sau a unuia din membri familiei, citarea pentru prezentarea in fata unei instante, distrugerea locuintei etc.). Insa asigurarile storno nu acopera riscul de anulare a calatoriei din motive de acte de razboi de orice tip, revolutii, acte de vandalism si alte evenimente similare acestora.

In cazul asigurarii storno care acopera anularea zborului de intoarcere in Romania, protectia privind intoarcerea in tara opereaza in cazul falimentului companiei de transport aerian si acopera pierderea financiara efectiv suferita de catre asigurat constand in costul biletului de avion pentru intoarcerea in tara.

Pentru a concluziona, revoltele, actinunile de razboi, tulburarile civile, in special cele care au izbucnit inainte de plecarea turistului in strainatate nu sunt acoperite de politele de asigurare. Se presupune ca fiecare persoana doreste sa se afle in siguranta si nu se expune deliberat unui pericol si cu atat mai putin ar alege ca destinatie de vacanta o tara in care au loc tulburari civile. Daca, cu buna stiinta, ar alege o destinatie unde producerea unui eveniment este aproapte certa si previzibila, atunci o parte din principiile asigurarii nu se mai valideaza.

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).