Bilant de final – Campania Nationala “ASIGURA-TE!”, Etapa a III-a

Trei luni de campanie, peste 800.000 de brosuri gratuite distribuite in 20 de orase, sute de ore in care promoteri dedicati au distribuit Ghidul Asiguratului, zeci de intersectii si numeroase centre comerciale in care mesajul “ASIGURA-TE!” a ajuns la toti cei care ar trebui sa stie mai multe despre principalele polite de asigurare. Asa ar putea fi prezentata in cateva cuvinte cea de-a treia etapa a Campaniei “ASIGURA-TE!”, care s-a incheiat vineri, 20 septembrie.

Aceasta a fost realizata de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare, UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, IGPR – Inspectoratul General al Politiei Romane – Directia Rutiera, ISUMB – Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Dealu Spirii” al Municipiului Bucuresti si ANAT – Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania. Partenerii campaniei au fost companiile ASIROM VIG, BCR Asigurari de Viata VIG, alaturi de PIRAEUS Insurance Broker si OTTO Broker.

Obiectivul organizatorilor a fost acela de a creste gradul de informare a romanilor cu privire la asigurarile auto, de locuinta, de viata si de sanatate. Astfel, timp de trei luni ati putut gasi in timpul saptamanii Ghidul Asiguratului in marile intersectii, fie ca ati fost pieton sau sofer. In weekenduri promoterii campaniei v-au insotit la cumparaturi si uneori in locurile dedicate relaxarii de sfarsit de saptamana, cum este centrul vechi al Bucurestiului.

Ghidul Asiguratului l-ati putut gasi si in reteaua Politiei Rutiere, co-organizator al tuturor campaniilor demarate de APPA care au implicat si asigurarile auto. Si pentru ca editia a treia a campaniei a inclus si informari despre asigurarile de calatorie, ANAT s-a alaturat si ea efortului de comunicare prin distributia de brosuri informative.

Daca ati citit Ziarul Financiar sau Business Magazin, daca ati ascultat EUROPA FM, RFI – Radio France Internationale, daca ati urmarit programele The Money Channel, daca ati citit stirile pe wall-street.ro sau 9am.ro sau ati citit articole despre asigurarea sanatatii in Revista PLAFAR, sau articole despre calatorii pe www.razvanpascu.ro, ati primit acelasi mesaj: “ASIGURA-TE!”. Acestia sunt Parteneri Media ai campaniei si au sustinut intregul proiect pe parcursul celor 3 etape ale sale.

Cat de multe stiu romanii despre asigurari?

Un test de cunostinte, o Masina a Timpului, 7 personaje uitate de istorie si 7 premii pentru cei gata sa intre in joc. In cadrul etapei a III-a a Campaniei Nationale “ASIGURA-TE!”, consumatorii de asigurari au putut afla cat de multe stiu despre aceste produse de protectie financiara participand la sondajul desfasurat pe platforma online asigura-te.org.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 12 august – 20 septembrie. Rezultatele arata ca definirea “primei de asigurare” le-a ridicat celor care au luat parte la sondaj cele mai multe probleme. Aproape la fel de dificil li s-a parut unora sa stabileasca si caracterul obligatoriu al asigurarii medicale de calatorie.

La polul opus, cu cele mai multe raspunsuri corecte se afla primele trei intrebari ale sondajului, semn ca sunt multi cei care stiu ca este obligatoriu prin lege sa inchei o asigurare de locuinta, o polita RCA si ca nu este obligatoriu sa ai o asigurare de viata.

Mai jos gasiti si rezultatele pentru fiecare dintre cele 12 intrebari.

rezultate_sondaj_procente

Eforturile celor care au participat la sondaj nu raman nerasplatite. 7 dintre ei au castigat, prin tragere la sorti, cate un premiu format dintr-un tricou personalizat al campaniei si un pachet de cosmetice oferit de PLAFAR.

Seria campaniilor de informare continua – TOTUL PENTRU CASA MEA!

Eforturile de informare in materie de asigurari sunt insa departe de a fi suficiente, in contextul in care inundatiile recente au aratat cat de restransa este in continuare acoperirea asigurarilor de locuinta.

Conform celui mai recent bilant realizat de autoritati, in urma inundatiilor de zilele trecute, numai in judetul Galati au fost afectate 39 de localitati. Un numar de 3.443 de locuinte au suferit pagube. Au fost identificate 227 de locuinte distruse de inundatii, dintre care 15 deja prabusite, restul fiind in pericol de prabusire. Multi dintre proprietarii locuintelor afectate sunt acum in situatia in care asteapta ajutor de la stat.

Astfel, intre 1 si 30 octombrie 2013 se desfasoara cel mai amplu proiect de informare privind asigurarea locuintelor, Campania Nationala “Totul pentru casa mea”. Acesta este organizat de Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) cu sprijinul principalelor institutii si asociatii profesionale din domeniu si al celor mai importanti asiguratori si brokeri din piata. Printre companiile care si-au anuntat pana in acest moment implicarea se numara asiguratorii GROUPAMA, UNIQA Asigurari, ASIROM VIG, GOTHAER Asigurari-Reasigurari, ALLIANZ-TIRIAC, GENERALI Romania, CARPATICA Asig, OMNIASIG VIG, GARANTA si brokerii DESTINE Broker si PIRAEUS Insurance Broker.

Mic dictionar

Polita – documentul emis de catre compania de asigurare, prin care se certifica incheierea unui contract de asigurare.
Prima de asigurare – suma de bani pe care tu o platesti asiguratorului.
Excluderi – acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Atunci cand cumperi o polita, trebuie sa le citesti cu mare atentie.
Fransiza – partea din despagubire pe care o suporti tu; adica ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Suma asigurata – suma maxima pe care asiguratorul se angajeaza sa o plateasca la producerea riscului asigurat.

Sfaturi utile

Nu te grabi sa achizitionezi cea mai ieftina polita de pe piata! Important nu este cat platesti, ci produsul pe care il cumperi!
Inainte de a semna o polita de asigurare, citeste cu atentie textul contractului. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, solicita informatii suplimentare.
Atentie la suma asigurata, la riscurile care nu sunt acoperite (la excluderi) si la fransiza.

Pentru sesizari si reclamatii privind asigurarile, contacteaza asiguratorul tau si apoi ASF – Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (www.asfromania.ro).